Glaskonstutställning 5-15/10

UPPLEV KONSTUTSTÄLLNINGEN TRACKS OF MUSIC - KJELL ENGMANS FANTASTISKA GLASORKESTER!

Hjärtligt välkommen till årets glaskonstutställning! Utställningen som är ett samarbete mellan Önska Kungsbacka och Kosta Boda sker på Kungsmässans stora eventyta (plan 1) torsdag 5 oktober - söndag 15 oktober.

Den 5:e oktober öppnar butiken Önska en spektakulär utställning på Kungsmässan tillsammans med Kjell Engman som firar 45-årsjubileum vid Kosta Boda.

Musiken och glaset är båda livslånga kärlekar för konstnären och formgivaren Kjell Engman. När Kjell förenar dessa element i sin mytiska glasorkester är det en dröm som förverkligas — en klingande, fantasisprudlande, glädjefull konsekvens av hans 45-åriga karriär som glaskonstnär vid Kosta Boda. Man kan hävda att hans fantastiska orkester har rötter tillbaka i tiden ända till när Kjell var fjorton år gammal och drog i gång sitt första dixieband med hemgjord ståbas, banjo och tvättbräda.

Kjell Engman kommer från en familj av musikanter. Han är själv musiker, främst basist. Musiken har alltid präglad hans glaskonst — inte bara i hans populära glasinstrument utan i den dansanta musikalitet och livsglädje som hans figurer, objekt och miljöer utstrålar.

Som glaskonstnär har Engman alltid varit en sagoberättare. Hans passion är att bygga fantasivärldar med glas och andra beståndsdelar — scenografier, ljussättningar och andra effekter, som doft och självfallet musik.

Vanligen tonsätter Kjell själv sina installationer men för sin Tracks of Music har han överlåtit komponerandet till den unge finske producenten Sampo Wiik.

”Jag tyckte att eftersom orkestern är så personlig så är det bra med distans till mig själv med själva musiken”, säger Engman.

I utställningen ingår ett sextiotal glasskulpturer och andra objekt — instrument från hela världen som trumpeter, gitarr, luta, afrikansk kalabass, fiol, olika fantasiinstrument och trumset på en scen. Som vanligt vill Kjell Engman bjuda på en upplevelse för flera sinnen.

”Det är de större sammanhangen jag brinner för — helheten. Jag älskar att bygga upp världar, skapa stämningar och handlingar. Jag tänker på mina installationer som filmer utan dialog — som att jag är regissör och glasfigurerna mina skådisar. Jag vill stimulera betraktarens egen inlevelseförmåga — inte diktera några sanningar. Ju fler tolkningar, desto bättre.”

Så visst är det vackert att Kjell Engman med Tracks of Music har axlat ännu en ny roll i sin fantastiska drömvärld i glas, form och färg — inte bara som regissör utan som en glasets orkesterledare, dirigent, impressario. Med sin ensemble av unika glasinstrument, skapade i samarbete med mästerblåsarna och de andra hantverkarna i hyttan i Kosta, bjuder Kjell upp betraktarens egen fantasi till dans.

Utställningen pågår mellan den 5 – 16 oktober på Kungsmässans eventyta vid entré 6.

Ett samarbete mellan Önska och Kosta Boda, på Kungsmässan.

Läs mer på Instagram genom att följa:

@onskakungsbacka 

Publicerat: 29 September 2023