Kungsmässans sommarkarta - tips på smultronställen i Kungsbacka kommun

Har du tänkt besöka Kungsmässan och samtidigt passa på att stanna några dagar i Kungsbacka med omnejd? Varmt välkommen att upptäcka denna somrigt havsnära kommun, full av utflyktsmål och aktiviteter för hela familjen!

KUNGSMÄSSAN, KUNGSBACKA

Kalla oss partiska men självklart startar du din lilla roadtrip med ett besök hos oss på Kungsmässan! Här hittar du nämligen allt för sommarens utflykter, dejter, strandhäng, kalas och sportaktiviteter. Vi har 100 butiker laddade med mode, leksaker, böcker, spel, badhanddukar, picknickmat, utrustning och hudvård för hela semestern. Välkommen in och ladda upp!

GOTTSKÄR, ONSALA

Anrika Gottskär bjuder på underbara bad från klippor och hopptorn. Här kan du även unna dig en bit mat eller varför inte en glass i solen?  Många generationers seglarentusiaster har utgått härifrån och här kan du strosa runt och bryggsegla precis hur mycket du vill. 

SMARHOLMEN, VALLDA

Är du mer av en strandmänniska, eller kanske har små barn som älskar sandlek är Smarholmens badplats ett mycket bra alternativ. Stranden ligger på gränsen mellan Onsala och Vallda och har gott om plats för alla som vill dit och soldyrka. 

ALFONS GÅRD, VALLDA SANDÖ

Vidare bort mot Vallda Sandö hittar vi Alfons Gård. Här kan du se ulliga, gulliga djur och handla närproducerad mat på gammalt vis. Har du stadsungar? Perfekt - då kan det vara sommarens höjdpunkt att se en islandshäst, klappa katt och bräka ikapp med ett får!

VALLDA SANDÖ HAMN

Otroligt vackra Vallda Sandö bjuder på vacker skärgårdsutsikt, en välskött hamn samt badplatser med möjlighet till såväl strandmys med små barn som roliga hopp från brygga för lite äldre badgäster. 
Ungefär här blir Hallandskusten lite mer bohuslänsk och du kan njuta av kobbar och skär när du ser ut över havet.  Vackert och stillsamt. Vallda Sandö är även känt för sitt fina, friska badvatten.


VALLDA GOLF & COUNTRY CLUB 

Är du en av dem som direkt längtar ut till öppna gröna ytor och 18 hål så fort solen kikar fram? Perfekt! I Kungsbacka finns det gott om golfbanor och här har vi en av de modernaste. Vallda Golf & Country Club rankas faktiskt till och med till en av Sveriges tio bästa. Här erbjuds även fantastiskt god mat att njuta av efter rundan. Skulle det regna under din vistelse i Kungsbacka finns alltid Indoor Golf på Kungsmässans plan 2... 

SÄRÖ VÄSTERSKOG, SÄRÖ

Älskar du att tanka energi i naturen? Då kan du njuta av lugnet i Särö Västerskog. Här kan du traska runt på stigar där människor gått i århundraden. Ekarna och tallarna här har stått pall i mellan 200 och 300 år och havet susar in mot bergen, tryggt och bestämt som om inga bekymmer fanns i världen. Om du tar dig upp på en bergknalle får du ett bra utsiktsläge över skogen och skärgården. Bir du badsugen kan du välja mellan sandstrand, klippor och bad från stenblock.

NATURUM FJÄRÅS BRÄCKA, FJÄRÅS

Är du naturälskare - eller funderar på att bli? Kanske gillar du även tanken på riktigt god vegetarisk lunch, följd av kaffe och nybakt with a view? Mitt uppe på rullstensåsen Fjärås Bräcka hittar du Naturum som erbjuder just det - fik, magnifik utsikt och naturlära för stora och små. Under loven brukar Naturum dessutom ordna lite aktiviteter för sina besökare. Allt från "Vems är bajset?" till guidade rundvandringar över åsen och fornlämningar i närheten. 

TJOLÖHOLMS SLOTT, FJÄRÅS

Tänk dig ett stort brittiskt slott med tinnar och torn, maffig inredning med imponerade materialval, en trädgård tagen ur en lika brittisk film och med ett läge precis invid strandkanten. Ett sådant slott finns i Kungsbacka! Eller mitt emellan Fjärås och Åsa, för att vara med exakt. På Tjolöholms slott kan du njuta av en slottsfika, ta ett dopp i det blå och känna historiens vingslag. Här anordnas även en hel del aktiviteter, guidade turer, konserter och andra typer av evenemang, så håll utkik! 

HAMRA GÅRD, ÅSA

På väg in mot Åsa hittar du Hamra Gård. Här har man fött upp lamm och grisar i fyra generationer och fokus är närproducerat och ekologiskt. Det mesta som produceras på Hamra Gård säljs i den egna gårdsbutiken.

VITA SAND, ÅSA CAMPING

Vill du vara på playan, titta på folk och uppleva det riktiga campinglivet på semestern? Då har du hittat rätt. På Vita Sand -  eller Åsa Beach som den också kallas - får du allt det och lite till. Ett stenkast bort har du även Åsa centrum med en närbutik, lekplats, bageri, thai- och pizzarestaurang samt en av Hallands kanske mest välbesökta glasskaféer. Ta en nummerlapp och börja lapa i dig! Varför inte glass och sol på samma gång? Vi antar att du redan gjort samma sak hos oss på Kungsmässan, så här har du chans att jämföra. En glass vid varje resmål, som vi brukar säga!

GÅRDA BRYGGA, ÅSA

Även detta resmål hittar du i Åsa men på andra sidan den s k Ölmanäshalvön. Här kan barnen bada lugnt vid den lilla stranden. Även här går det fint att varva med glass eller relaxa med en kopp kaffe eller kanske på en hyrd SUP? Gårda Brygga har två olika stränder samt en mysig hamn mittemellan där man kan se barn åka ut och in i sina optimistjollar om somrarna. Ett tips för dig som faktiskt bor i krokarna är utesimskolan och sommarseglarskolan härute.

NÄSBOKROK, ÅSA

 

Lockas du av en promenad eller springtur intill öppet hav med vind i håret och otroligt vacker natur? Packa ner springskorna eller picknickkorgen och ge dig ut till naturreservatet Näsbokrok. Det här var en av Björn Natthiko Lindeblads favoritplatser. Stilla och dramatiskt på en gång. Från Näsbokrok ser du över till en av Hallands vackraste fyrplatser, Nidingen.  

RÅGELUND, ÅSA

Denna lilla doldis är lätt att missa men en välkänd plats bland surfentusiaster. Åsa (eller Blåsa som det även kallas) bjuder ofta på skön vind och därför duggar kiteseglen tätt här under årets alla årstider. Rågelund har även en camping och lång strand, för dig som vill ha en lite avslappnad stund med vy över aktiviteterna. Fina solgångar utlovas även här!

Och precis på gränsen till kommunen:

STRÅVALLA STRAND, STRÅVALLA

Precis på gränsen mellan Kungsbacka och Varbergs kommun hittar du en riktig pärla – Stråvalla strand. Det här är verkligen en riktig playa med utomlandskänsla! Härlig sand, mysigt kafé och öppet hav. Närmaste tätort är Frillesås som erbjuder såväl blomsterbutiker, järnaffär samt restauranger.

STÄTTAREDS 4H-GÅRD, VEDDIGE 

Har du barn som älskar djur? Då är Stättared det givna utflyktsmålet. Här kan du klappa på hästmular inne i stallet, låta getterna klättra lite på dig i hagen, skratta åt roliga höns som struttar omkring och kanske åka på en liten skogstur med häst- och vagn. Ofta finns här även små uppdrag för barnen som tar dem runt gården – och det går alltid att avrunda med våfflor och saft när magen börjar kurra.

 

Sådärja - ut och njut av sommaren. Vi ses!

 

 

 

Publicerat: 20 Juni 2023